Проверена

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов" Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"Нашето училище има повече от половинвековна история. Идеята за създаването му се ражда още през 1932 год. Тя принадлежи на инж.Петко Попов – оптик в Държавната военна фабрика в гр.Казанлък. той предлага към местното механо-техническо училище да се обособи отдел по оптика. Тази идея се осъществява едва през 1948 год., но в гр.София. 
На 15.09.1948 год. училищен звънец оповестява началото на първата учебна година за първото и единствено и досега в България училище по фина механика и оптика. Приети са 30 ученици, които се обучават в два отдела: фино-механически /кинотехника, часовникарство и пишещи машини/ и оптически /инструментална оптика и очна оптика/.

От 2003 год. училището е преименувано на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика. То е с утвърдени позиции в рамките не само на българско, но и на европейското образование, като единствено по рода си на територията на Балканския полуостров. 

Преимуществото на училището е фактът, че професионалната гимназия членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми. 

В НПГПТО работи от екип от квалифицирани учители, съчетали знания, умения и педагогически опит и предоставящи значима теоретична и практическа подготовка в общообразователна и професионална сфера. 

Училището притежава солидна материално-техническа база. Компютърните кабинети, лабораториите и учебните зали по теория и практика са снабдени с модерно оборудване. В училищната библиотека се съхраняват над 17 000 тома. Функционира ученически парламент, който представлява координира извънкласните форми в НПГПТО и координира извънкласните форми на ангажираност.


Тагове

Nacionalna gimnaziq Sofiq
Nacionalna profesionalna gimnaziq po precizna tehnika i optika
Uchilishte optika Sofiq
Професионална гимназия София
Lomonosov Sofiq
Национална гимназия София
Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика
Ломоносов София
Училище Ломоносов
Profesionalna gimnaziq Sofiq
Прецизна техника София
Училище оптика София
Gimnaziq Lomonosov
Uchilishte Lomonosov
Гимназия Ломоносов
precizna tehnika Sofiq

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !