Проверена

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов" Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"Нашето училище има повече от половинвековна история. Идеята за създаването му се ражда още през 1932 год. Тя принадлежи на инж.Петко Попов – оптик в Държавната военна фабрика в гр.Казанлък. той предлага към местното механо-техническо училище да се обособи отдел по оптика. Тази идея се осъществява едва през 1948 год., но в гр.София. 
На 15.09.1948 год. училищен звънец оповестява началото на първата учебна година за първото и единствено и досега в България училище по фина механика и оптика. Приети са 30 ученици, които се обучават в два отдела: фино-механически /кинотехника, часовникарство и пишещи машини/ и оптически /инструментална оптика и очна оптика/.

От 2003 год. училището е преименувано на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика. То е с утвърдени позиции в рамките не само на българско, но и на европейското образование, като единствено по рода си на територията на Балканския полуостров. 

Преимуществото на училището е фактът, че професионалната гимназия членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми. 

В НПГПТО работи от екип от квалифицирани учители, съчетали знания, умения и педагогически опит и предоставящи значима теоретична и практическа подготовка в общообразователна и професионална сфера. 

Училището притежава солидна материално-техническа база. Компютърните кабинети, лабораториите и учебните зали по теория и практика са снабдени с модерно оборудване. В училищната библиотека се съхраняват над 17 000 тома. Функционира ученически парламент, който представлява координира извънкласните форми в НПГПТО и координира извънкласните форми на ангажираност.


Тагове

Професионална гимназия София
Прецизна техника София
Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика
Gimnaziq Lomonosov
Uchilishte Lomonosov
Гимназия Ломоносов
Profesionalna gimnaziq Sofiq
Национална гимназия София
precizna tehnika Sofiq
Uchilishte optika Sofiq
Училище Ломоносов
Училище оптика София
Ломоносов София
Nacionalna gimnaziq Sofiq
Lomonosov Sofiq
Nacionalna profesionalna gimnaziq po precizna tehnika i optika

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !