Проверена

ПГЗ "Христо Ботев" Ямбол Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища ПГЗ "Христо Ботев" Ямбол

ПГЗ "Христо Ботев" Ямбол

 Професионална гимназия по земеделие „Христо Ботев“ отваря врати за своите възпитаници през 1935 г. в град Ямбол. По същото време се открива и допълнително земеделско училище. Преди създаването на гимназията учениците се обучават в две други школи за селско стопанство – школа за бригадири в растениевъдството и животновъдството и школа за тракторни бригадири. Те са допринесли за обучаването на кадри както в региона, така и в цялата страна. Те полагат основите на създадения след това Техникум по механизация и електрификация на селското стопанство (през 2003. името му е променено на ПГЗ „Христо Ботев“). Той е сред първите създадени в България.

 От 1958 г. до 1965 г. техникумът се развива изключително добре. Това са едни от най-значимите години за учебното заведение. Учениците са момичета и момчета от цялата страна, които са завършили средното си образование. Те са разделени в девет паралелки. След завършване на обучението си в техникума, младите хора са готови да поемат по пътя на своята професионална реализация. Този период е от голямо значение, защото именно тогава в учебното заведение се обучават не само български, но и чуждестранни ученици. Те са от различни краища на света – Корея, Нигерия, Виетнам и много други.

 Материалната база на гимназията е на високо ниво и предлага всичко нужно за едно пълноценно обучение. Учениците имат на разположение 13 просторни учебни кабинета по специалните предмети, 7 общи класни стаи, 2 лаборатории със специално оборудване, 12 работилници за прилагане на наученото през часовете на практика. Освен това в училището има и три зали, оборудвани с компютри, където възпитаниците развиват компютърната си грамотност. Училището разполага и със салон за часовете по физическо възпитание и спорт.

 1960 г. е знакова за ПГЗ „Христо Ботев“. Тогава патрон на училището става българският революционер и поет Христо Ботев.

   В Професионалната гимназия се обучават близо 300 ученици. Те избират между две форми на обучение – редовна и задочна. Също така могат да избират между две специалности – Механизация на селското стопанство и Горско и ловно стопанство.

 Тъй като в гимназията учат много деца, които са от съседните населени места, училището им предлага пансион. Общежитието им предлага удобство и им спестява разходи и време. Капацитетът му е 50 места, а за сигурността на децата се грижат трима възпитатели.

 През годините на чело на гимназията застават редица директори. Всички те работят за благото на училището и допринасят за неговото развитие. Благодарение на усиления труд на директорите и на целия учителски колектив, днес училището има завидни постижения и продължава да подготвя отлично своите възпитаници. След завършване на гимназията, учениците имат не само теоритични знания, но и солидна практическа подготовка и са готови за професионални успехи!

Тагове

Образование Ямбол
Profesionalna gimnazia po zemedelie yambol
Професионална гимназия по земеделие Ямбол
Priem na uchenitsi Yambol
Професионална гимназия по земеделие Христо Ботев Ямбол
Училище Ямбол
Obrazovanie Yambol
Uchilishta Yambol
Uchilishte Yambol
PROFESIONALNA GIMNAZIYA PO ZEMEDELIE "HRISTO BOTEV" YAMBOL
Profesionalna gimnaziq Yambol
Училища Ямбол
Професионална гимназия Ямбол
Прием на ученици Ямбол

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !