Проверена

Народно читалище "Просвета" Отличен избор

Образование > Читалища
Начало Образование Читалища Народно читалище "Просвета"

Народно читалище "Просвета"

Народно читалище ПРОСВЕТА е учредено на 01.05.1911 г.  Създаваното му тринадесет години след Руско-турска война е дело на няколко учители и будни гълъбовци.Последвалите три войни - Балканската - 1912 г., Междусъюзническата - 1913 г. и Първата световна война - 1914 г. засенчват с трагизма си и читалищната дейност. Тя е преустановена, за да се възроди отново през 1921 г. Затова навярно в съзнанието на много гълъбовци 1921 г. е останала като учредителна дата на читалището.Първите читалищни деятели - Мария Василева, Иван Тенев, Иван Попов, Надежда Сърбинова, Бабалов, Лазов прегръщат идеите на читалищната дейност. Дават му подслон на най-лични места, закупуват книги, шкафове, предоставят знания на съселяните си. Читалището получава 50 декара общинска земя на, за да се издържа.

През 1939 г. заможният Александър Захариев със собствени средства построява читалищната сграда с Сладък кладенец (сегашния 
II квартал на гр. Гълъбово). Нарекъл го Пробуда. Ще минат много години, когато читалището ще се осмисли като единна институция с името Просвета, а двата квартала - гаровия Гълъбово и Сладък кладенец ще станат гр. Гълъбово.
Много труд и голяма любов съпътстват театралните изяви в комедията Вражалец, дело на възпитаничките от земеделското училище и женското дружество Седянка.По неписан закон, всяка зимна ваканция гимназистките подготвят пиеса и представление, което на Коледа събира всички жители в салона на читалището. На читалищната сцена се играе Левски, пресъздават се Златоперко, Всезнайко и още много други, под ръководството на учителя Янко Милев.През 1985 г. на 23 септември се открива новопостроената сграда на Читалище Просвета - северно и южно крило към старата част, построена през 1939 г.

Сега читалището разполага със салон, библиотека с богат библиотечен фонд, гримьорни, читалня, детски отдел и др.Трудно е да се изредят имената на всички, които са работили и живели с идеите на читалището - Диньо Баликов, Пейо Пеев, Тонка Балабанова, Мария Карагьозова, Златка Кънева. Важното е, че техният труд, мечти и любов са живецът на Народно читалище Просвета, останали верни на идеите и дълбокия смисъл на родното читалище.Понастоящем в читалище Просвета - 1911 г. работи читалищен секретар-библиотекар - Ваня Колева и координатор-дейности Донка Динева.Настоятелството се състои от 5 члена и е в състав:
  1. Иванка Димитрова Тенева - председател
  2. Живка Динева Ангелова - секретар
  3. Златка Милева Кънева
  4. Жечка Иванова Минкова
  5. Стефка Костадинова Кондова 
За периода от 1985 г. до 2010 г. Читалище Просвета развива широка библиотечна и художествена самодейност. Библиотеката разполага с богат библиотечен фонд. А от 2010 до сега са изградени  детски танцов състав Мегданче, работилничка Сръчни ръчички, клуб за народни танци Мераклии , Работилница за зелени идеи, Ателие по иконопис  и други.  ДТС Мегданче радват с изявите си и получените  многобройни медали и отличия от фестивали, а клубовете имат призове от изложби и конкурси. Няма съмнение, че в салона на читалище Просвета танците на децата от танцов състав Мегданче,  а в заемната - читателите, млади и стари ще разговарят мълчаливо с мъдростта на книгите.   

Тагове

NCh Prosveta Gulubovo
klub narodni tanci Meraklii Gulubovo
Velikdensko horo Gulubovo
театрални постановки Гълъбово
teatralni postanovki Gulubovo
Работилница Зелени идеи Гълъбово
НЧ Просвета Гълъбово
detski tancov sustav Megdanche Gulubovo
Rabotilnichka Sruchni ruchichki Gulubovo
детски танцов състав Мегданче Гълъбово
Читалищна библиотека
Rabotilnica Zeleni idei Gulubovo
клуб народни танци Мераклии Гълъбово
Великденско хоро Гълъбово
Chitalishtna biblioteka
Работилничка Сръчни ръчички Гълъбово

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !