Проверена

14 СУ "Професор д-р Асен Златаров" София Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища 14 СУ "Професор д-р Асен Златаров" София

14 СУ "Професор д-р Асен Златаров" София

В далечната 1928 година в София, в квартал “Банишора” се поставят основите на ново училище. В тях били зазидани имената на дарителите, благодарение, на които строежът станал възможен. Сградата била окончателно изградена през пролетта на 1931 г. Така в началото на учебната 1931/32 г. тогавашното ІV Софийско основно училище “Княз Борис Търновски”, предшественик на днешното 14 СОУ, изцяло се преместило в новата сграда.
 
Новото училище било богато и модерно обзаведено. То разполагало с кабинети по химия и физика, естествена история, рисуване, два басейна, много богата библиотека. Училището било сочено за образцово по отношение уредбата и хигиената си.
 
През учебната 1945/46 г. полуразрушената от бомбардировките сграда е възстановена. Поради закъсняване на ремонтите, учебната година започва едва на 24 септември, а учебните занятия се водят през ден. В училището учат 780 ученици от първи до трети клас. От тази година училището носи името на проф. д-р Асен Златаров.


 
С високото качество на работа и отличната материална база, училището придобива висок авторитет и през учебната 1950/1951 г. Смесено средно училище № 14 ”Проф.д-р Асен Златаров” става гимназия. Така от първи до единадесети клас в него учат 1115 ученици. Сградата е тясна за големия брой ученици, затова училището работи на три смени.
 
Станало център на просветата и културата в района, училището продължава да увеличава броя на учениците си. Сградата не може да побере желаещите да учат в него и затова започва строеж на пристройка към нея. През 1956/1957 г. тя е завършена. 12 нови класни стаи и кабинети приемат учениците в началото на учебната година. 9 от тях са учебни, а 3 са разположени в сутерена.
Година по-късно училището е разделено на две – Смесена гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” и 133-то основно училище. В гимназията учат 664 ученици. През 1971 г. двете училища се сливат и дават началото на 14 ЕСПУ “Проф. д-р Асен Златаров”, а от 1990 г. – 14 СОУ.
 
Днес училището ни е профилирано в изучаване на чужди езици, математика и география. То е училище, което предлага солидна езикова подготовка, добър модел на поведение и среда, в която ученици и учители чувстват удовлетворение.
 
И както при своето откриване, когато било едно от най-модерно обзаведените училища, така и днес, 14-то СОУ разполага с богата и модерна материална база. В училището има два компютърни кабинета, видеозала, оборудвана с мултимедия, плазмен телевизор и DVD, библиотека с над 1000 заглавия, модерен физкултурен салон. Учениците от първи клас се обучават по нова система „Един компютър – много мишки”, която позволява усвояването на новия учебен материал да е придружен от приятни и незабравими емоции.
 
Такова е нашето училище– единство на традиции и съвременност.
 

Тагове

14 СУ София
Средно образование Банишора
Priem na uchenici Banishora
d-r Asen Zlatarov Sofia
14 СУ Професор д-р Асен Златаров София
Училище Банишора
Средно училище Банишора
Прием на ученици Банишора
Sredno uchilishte Banishora
д-р Асен Златаров София
14 средно училище София
Sredno obrazovanie Banishora
14 SU Profesor d-r Asen Zlatarov Sofia
Uchilishte Banishora
14 SU Sofia
14 uchilishte Sofia
14 училище София
14 sredno uchilishte Sofia

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !