Проверена

Художествена галерия “Проф. Илия Петров” - гр. Разград Отличен избор

Образование > Култура
Начало Образование Култура Художествена галерия “Проф. Илия Петров” - гр. Разград

Художествена галерия “Проф. Илия Петров” - гр. Разград

Художествена галерия “Проф. Илия Петров” има за начало малка сбирка от картини на местните художници - Коста Петров, Георги Йорданов, Димитър Арнаудов и авторското дарение на цялостна колекция от Максим Цанков.

През 1968 г. към Окръжен исторически музей - Разград е открита щатна бройка за отдел “Картинна галерия”, с цел съхраняване и обогатяване на съществуващата малка сбирка. Назначен е Ненко Метев (скулптор). Неговата задача, наред с разработване на съществуващата колекция, е да подготви общественото мнение за необходимостта от изграждане на художествена галерия в окръжния град.

Основно направление в събирателската дейност на бъдещата галерия е цялостно представяне на българското изобразително изкуство с подчертан народностен характер в периода на 20-те и 30-те години на ХХ век, а именно творчеството на големите майстори на четката Владимир Димитров-Майстора, Цянко Лавренов, Васил Стоилов, Златю Бояджиев и други, създали шедьоврите на българското изкуство. Художниците Илия Петров, Данаил Дечев, Никола Ганушев, Атанас Михов, Йордан Кръчмаров и други родени и работили в града са приоритет в създаването на колекцията. Не на последно място във фонда на галерията са включени и творби на местни художници от близкото минало и настояще, логично продължение на колекцията на Драган Данаилов

Значителен принос в създаването на колекция със значим ценностен характер представлява закупуването през 1968 г. на три значими творби - Илия Петров - “Мароканка”, Данаил Дечев - “Лудогорие”, Васил Стоилов - “Мадона”. През следващата година (1969) от Общата изложба на българските художници (София) са откупени седем платна на известните художници: Стоян Венев, Александър Поплилов, Иван Ненов, Борис Денев и други. Съществуващата по това време Държавна комисия дарява още седем картини от Бенчо Обрешков, Павлето, Петко Абаджиев и други.

Image result for

Наред с извършване на проучвателна и събирателска дейност в този период ръководството на галерията работи усърдно и за намиране на подходяща база за изграждане на сграда за художествена галерия. Със съдействието на Кирил Данев - секретар на Общинския народен съвет през 1970-1971 г., реконструираната по проект на арх. Яким Петров книжарница на бул. “Ленин” 5 (сега “България”) се превръща в модерна за времето изложбена зала. Фасадата е оформена с декоративно пано, изпълнено по проект на Александър Денков. Първата изява в новата галерия е честването на 80 години от рождението на Данаил Дечев с изложба от негови творби.

В средата на месец ноември 1971 г. в галерията и още две подходящи за експониране на картини помещения, в различни места в града е открита първата изложба “ЛУДОГОРИЕ’71”. Това е първата мащабна проява на Съюза на българските художници в центъра на Лудогорието, която слага началото на този род изложби, открити по-късно в различни окръжни градове в страната.

След приключване на ОХИ “ЛУДОГОРИЕ’71”, на 11 май 1972 г. Художествената галерия е открита официално с постоянна експозиция от фонда.

Септември месец същата година галерията става домакин на най-голямата изява на младите хора в страната - “Национална младежка карикатурна изложба”, която по-късно през есента на 1996 година става международна.

През 1975 г. с решение на Окръжния народен съвет на художествената галерия се предоставя сградата на училище “Кирил и Методий”, която се намира в центъра на града. Отделени са 600 000 лева от бюджета на Окръжния народен съвет за реализиране проекта на арх. Дончев за адаптация на училището в галерия. По-късно ръководителите на града, принудени от предстоящото откриване на “Лудогорие’75”, вземат решение за палиативен ремонт, с което проектът на арх. Дончев се обрича на неизпълнение.

След смъртта на големия български художник, общественик и педагог академик проф. Илия Петров, с правителствено решение, галерията в родния му град Разград носи неговото име (1975 г.).

Художествена галерия “Проф. Илия Петров” притежава фонд от над 2500 произведения на изобразителното изкуство, създадени в периода края на IX и ХХ век, формиран през годините чрез откупки, дарения, контрактации и разпределения от Националната художествена галерия.

В различни периоди като уредници в галерията са работили художниците Велко Велко, Стоян Пеев, Данаил Цонев. От 1980 г. като уредник работи Боряна Възелова, през 1986 г. е назначена Румяна Иванова и през 1987 Росица Димитрова. Директор на галерията от нейното създаване до 2001 г. е скулпторът Ненко Метев. От юни 2001 г. с конкурс за директор е назначен Тодор Тодоров.

През годините на своето съществуване Художествената галерия се е утвърдила като важен културен институт за града и региона и музей на постиженията на съвременната пластична култура.

Тагове

Kartinna galeria Razgrad
Художници Разград
Hudozhestvena galeria Razgrad
Galerii Razgrad
Художествена галерия Разград
Картини Разград
Prof. Ilia Petrov Razgrad
галерия Разград
Hudozhnici Razgrad
Картинна галерия Разград
Галерии Разград
Проф. Илия Петров Разград
Hudozhestvena galeria Prof. Ilia Petrov Razgrad
galeria Razgrad
Kartini Razgrad
Художествена галерия Проф. Илия Петров Разград

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !