Проверена

Професионална гимназия по селско стопанство "Сергей Румянцев" Луковит Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Професионална гимназия по селско стопанство "Сергей Румянцев" Луковит

Професионална гимназия по селско стопанство "Сергей Румянцев" Луковит

В община Луковит има само една единствена професионална гимназия. Това е ПГ по селско стопанско „Сергей Румянцев“. Първоначално, когато е открито през 1956г., учебното заведение е Машинно-тракторно училище. Училището съществува благодарение на жителите на град Луковит, които през 1927г. даряват средства за построяването му в чест на загиналите воини. Доказателство за това са паметните плочи пред училището. Дворът на учебното заведение е доста голям – близо 30 хиляди кв. метра. В него се намира четириетажния корпус на училището и работилниците, в които децата практикуват наученото.

През 2008г. сградата на учебното заведение е изцяло ремонтирана и обновена. Сменена е старата дограма с нова, измазана е отвън и боядисана. Средствата са дадени от Министерството на земеделието и храните.

В гимназията има 16 класни стаи, две от тях са обособени като зали с компютри, една от тях е кабинет по безопасност на движението и една е специален кабинет по трактори и автомобили. За децата от други населени места се осигуряват нощувки в пансиона към училището. Гимназията разполага и със салон за провеждане на часовете по физическо възпитание и спорт, както и с актова зала за различни мероприятия. Има и библиотека с много книги.

Луковитската гимназия събира през годините няколко професионални училища в едно. Това следните учебни заведения: Моторно-тракторно училище в село Тръстеник, Професионално-техническо училище в село Дойренци, Икономически техник в град Луковит, Средно професионално техническо училище по селско стопанство в село Дерманци. 


ПГ е участник в редица проекти, които целят подобряване качеството на образование в учебното заведение. Един от проектите е програма „Phare” на Европейския съюз. Чрез този проект се изгражда Център за професионално обучение. Той е действащ и в него се провеждат обучения за професионално обучение.

В гимназията успешно се развиват и много извънкласни дейности. През годините са издавани вестниците „Любословие“ и „Здравей“. Има и формирана група за театър от 2004г. Участниците в нея изнасят различни постановки и пиеси не само в града, но и на други места. Те показват завидни театрални умения. Гордост за училището и неговия екип са многото завоювани първи места в различни състезания и олимпиади на регионално и национално ниво. Спортът също се развива в гимназията. Възпитаниците й участват в много турнири, от където се връщат с медали и купи.

Много от децата, завършили Професионалната гимназия в Луковит стават студенти в едни от най-добрите български университети. 

Тагове

Profesionalna gimnazia po selsko stopanstvo grad Lukovit
Profesionalna gimnazia po selsko stopanstvo Sergei Rumancev Lukovit
Професионална гимназия по селско стопанство Сергей Румянцев Луковит
Професионална гимназия по селско стопанство град Луковит

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !