Проверена

Основно училище "Отец Паисий" с. Тополово Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Основно училище "Отец Паисий" с. Тополово

Основно училище "Отец Паисий" с. Тополово

Историята на Основно училище „Отец Паисий“ в село Тополово, община Асеновград, област Пловдив започва още през 1846г. Тогава местните хора с общи усилия създават първото килийно училище към църквата „Свети Димитър“. Така образованието в селото прави своята първа стъпка. В килийното училище обучението се извършвало чрез транскрипция – български думи, но с гръцки букви. Това обаче дало възможност на гърчеещите се българи да прокарват своите идеи сред учащите. Затова местните жители решили да сложат край на образованието в селото. През следващите няколко години се извършвали опити да се възстанови училищната дейност, но всичко бързо приключвало. Чак през 1874г. училището в селото отново отваря врати и вече се преподавало и учело на български език.

Сградата, в която се е помещавало училището тогава, днес се използва като читалище. Тази, в която се намира училището днес, е построена чак през 1950г. Благодарение на общия труд на екипа на училището и на децата, учещи в него, а и на цялото село, когато училището е преместено в новопостроената си сграда, то има поддържан двор и изградена ограда. През годините, училището е сменило няколко директори и ръководства, но всички те са работили за просперитета и развитието на учебното заведение. Екипът на ОУ „Отец Паисий“ се състои от квалифицирани учители, които с професионализъм и любов работят с децата. Тяхна основна цел е възпитаниците им да постигат високи резултати в училище, а и извън него.

Основното училище участва в редица проекти по програми, които целят подобряването на материалната база и повишаване нивото на образование. Една от тези програми е „Регионално развитие“. Участвайки в тази прогама, учебното заведение може да се похвали с парно на твърдо гориво и алуминиева дограма. Освен това, сградата е изцяло санирана. Днес училището има модерен външен вид. В училището има десет класни стаи, компютърна зала, един кабинет по интереси. Всички помещения са уютни и комфортни, за да могат децата да се чувстват добре, докато са в час. На разположение на възпитаниците на тополовското училище са и различни спортни игрища – футболно, волейболно, басктеболно, писти за бягане, пясъчник за дълъг скок.

В ОУ „Отец Паисий“ се обучават деца, както от село Тополово, така и от близките села – Леново, Новаково, Долнослав. 

Тагове

Obrazovanie Asenovgrad
Основно училище Асеновград
Училище Тополово
Uchilishte Otec Paisii
Прием на ученици Тополово
Училище Асеновград
Obrazovanie Topolovo
Uchilishte Asenovgrad
Uchilishte Topolovo
Образование Тополово
Osnovno uchilishte Asenovgrad
Образование Асеновград
Osnovno uchilishte Otec Paisii Topolovo
Училище Отец Паисий
Основно училище Отец Паисий Тополово
Priem na uchenici Topolovo

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !