Проверена

Основно Училище Христо Ботев Божурица Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Основно Училище Христо Ботев Божурица

Основно Училище Христо Ботев Божурица


В миналото село Божурица е било познато под наименованието Кацамуница. „Кацамуни“ – това е име на племе с хора, които се трудят и работят, но са стиснати. По-късно селото променя своето име на днешното му Божурица, идващо от растението „божур“.

Училището в селото е открито още през 1867г. с учител Никола Марков. Няколко години по-късно е обособена самостоятелна сграда, която да се използва за училище. След време в училището вече има 4 отделения.

Към края на 1936г. в селото се изгражда нова сграда, предназначена за училище, в която и до ден днешен се помещава учебното заведение.

През зимата на 1937г. учебното заведение вече има своето наименование – „Христо Ботев“. Това е и сегашното му име. През годините в училището се откриват три прогимназиални етапа, което му дава пълното право да бъде определено за Основно училище „Христо Ботев“. Училището в Божурица е удостоено с ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ за своя стогодишен юбилей. През 2009г. учебното заведение в Божурица е определено за средищно. В него започват да се обучават и деца от две от съседните села на Божурица.

Сега училището може да се похвали с близо 200 ученици, които се обучават и възпитават там. В него работят квалифицирани преподаватели, които се стремят да дадат най-доброто на своите ученици. 

Тагове

Основно образование Долна Митрополия
Образование Божурица
Основно образование Божурица
Училища Долна Митрополия
Основно училище Христо Ботев
Основни училища област Плевен

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !