Проверена

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов" Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"

Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика "М.В.Ломоносов"Нашето училище има повече от половинвековна история. Идеята за създаването му се ражда още през 1932 год. Тя принадлежи на инж.Петко Попов – оптик в Държавната военна фабрика в гр.Казанлък. той предлага към местното механо-техническо училище да се обособи отдел по оптика. Тази идея се осъществява едва през 1948 год., но в гр.София. 
На 15.09.1948 год. училищен звънец оповестява началото на първата учебна година за първото и единствено и досега в България училище по фина механика и оптика. Приети са 30 ученици, които се обучават в два отдела: фино-механически /кинотехника, часовникарство и пишещи машини/ и оптически /инструментална оптика и очна оптика/.

От 2003 год. училището е преименувано на Национална професионална гимназия по прецизна техника и оптика. То е с утвърдени позиции в рамките не само на българско, но и на европейското образование, като единствено по рода си на територията на Балканския полуостров. 

Преимуществото на училището е фактът, че професионалната гимназия членува към Асоциацията на европейските университети, училище и колежи по оптика и оптометрия. Сътрудничи си с Български оптически съюз, Националната асоциация на българските оптометристи и оптици, Занаятчийска камара, Българско национално радио, Българска национална телевизия и други професионални организации и фирми. 

В НПГПТО работи от екип от квалифицирани учители, съчетали знания, умения и педагогически опит и предоставящи значима теоретична и практическа подготовка в общообразователна и професионална сфера. 

Училището притежава солидна материално-техническа база. Компютърните кабинети, лабораториите и учебните зали по теория и практика са снабдени с модерно оборудване. В училищната библиотека се съхраняват над 17 000 тома. Функционира ученически парламент, който представлява координира извънкласните форми в НПГПТО и координира извънкласните форми на ангажираност.


Тагове

Uchilishte Lomonosov
Uchilishte optika Sofiq
Национална гимназия София
Прецизна техника София
Nacionalna profesionalna gimnaziq po precizna tehnika i optika
Lomonosov Sofiq
precizna tehnika Sofiq
Училище Ломоносов
Ломоносов София
Profesionalna gimnaziq Sofiq
Професионална гимназия София
Национална Професионална Гимназия по Прецизна Техника и Оптика
Гимназия Ломоносов
Gimnaziq Lomonosov
Училище оптика София
Nacionalna gimnaziq Sofiq

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !