Проверена

Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" Свиленград Отличен избор

Образование > Училища
Начало Образование Училища Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" Свиленград

Професионална гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" Свиленград

Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“ се намира в Сливенград. В гимназията има няколко различни паралелки по специалните предмети. Такива са: „Земеделско стопанство“, „Лозаровинарство“, „Механизация на селското стопанство“, „Предприемачество и мениджмънт“, „Селски туризъм“, „Аниматор в туризма“, „Бизнес администрация“, „Икономика и мениджмънт“, „Търговия“. Финансовите средства на училището се осигуряват от Общината. Режимът на обучение е едносменем. Тук учениците правят своите първи стъпки в света на селското стопанство и икономиката.

Свиленградската Професионална гимназия има дългогодишна история. Учениците тук имат възможността да получат знания в сферата на икономиката, търговията, селското стопанство, бизнеса. Учителският екия на гимназията се стреми максимално добре да подготви своите възпитаници и да им предаде не само теоретични, но и практически знания. Завършилите ученици получават диплома за професионално образование и имат възможности за реализация.

Историята на Професионалната гимназия в Свиленград има връзка със Средно професионално техническо училище „Д-р Петър Берон“. Там през 1976г. има две паралелки по специалността „Оператор на металорежещи машини“. По това време стартира и обучението за шофьори в Машинно-тракторно училище. Поради засиления интерес към професионално образование се създава Средно професионално училище по механизация на селското стопанство „Петър Ангелов“.

Директор на Професионалното училище е инженер Костадин Кумбов. Той и колективът му успешно правят първите стъпки в сферата на професионалното образование. Тяхната цел е обучението да бъде на все по-високо ниво. 1982г. е година изпълнена с промени за училището. Тогава се сменя ръководството му и директоорското място заема Митра Нейкова. Неин приоритет отново е подобрението на нивото на образование в гимназията. Тя определено постига успех в това начинание. С много труд от нейна страна, а и от страна на целия екип, в училището се създават нови специалности. Някои от тях са- „Мениджмънт“, „Банково,застрахователно и осигурително дело“ и други свързани с икономика и бизнес.

Промените в България след 1989г. засягат и училището в Свиленград. То на няколко пъти променя своя устав. През 1995., то вече не се нарича Средно професионално техническо училище по механизация на селското стопанство „Петър Ангелов“. Новото му наименование е Техникум по селско стопанство и икономика „Петър Ангелов“. А през 1999г. патрон на училището става Христо Ботев. През 2003г. е извършена последната промяна по името му. От тогава до днес училището се нарича Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев“.

Благодарение на неуморния труд на целия екип на гимназията, тя не спира да се развива и да търси начини за повишаване нивото на образование. През последните години са създадени още много специалности, които помагат на децата в тяхното професионално развитие и прогрес. 

Тагове

Професионална гимназия Свиленград
Икономика Свиленград
Гимназия Христо Ботев
Училища Свиленград
Uchilishta Svilengrad
Ikonomika Svilengrad
Selsko stopanstvo Svilengrad
Училище Христо Ботев Свиленград
Hristo Botev Svilengrad
Училище Свиленград
Profesionalna gimnaziq Svilengrad
Obrazovanie Svilengad
Образование Свиленград
Ученици Свиленград
Gimnaziq Svilengad
Хасковска област
Uchenici Svilengrad
Gimnaziq Hristo Botev
Селско стопанство Свиленград
Haskovska oblast
Христо Ботев Свиленград
Uchilishte Svilengrad
Uchilishte Hristo Botev Svilengrad
Гимназия Свиленград

websites

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Моля запознайте се с нашата Политика на поверителност преди изпращане на контактната форма!

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !