Проверена

Хижа УЗАНА Отличен избор

Туризъм > На планина
Начало Туризъм На планина Хижа УЗАНА

Хижа УЗАНА

Хижа Узана е разположена на височина 1240 метра в едноименната област, Узана, на билото на Стара планина. Местността Узана се намира в габровския Балкан и е достъпна по асфалтов път от Габрово. Разстоянието е 25 километра. Хижата е отворена през цялата година и предлага възможности за разходка и планински туризъм, а през зимата - и за ски. Хижа Узана представлява солидна триетажна сграда с просторна трапезария, фоайе, и широка веранда. Разполага с 11 спални помещения и две тавански стаички с общ капацитет около 80 места. Стаите са с по 2, 3, 4 и повече легла. През зимата част от тях се отопляват на твърдо гориво, което осигурява уют.През 2009-2010 година бе извършен ремонт на всички стаи в хижата. Бяха монтирани нови легла с матраци, стаите са боядисани и освежени. 
Тоалетни и бани има в приземието на сградата, както и на двата спални етажа.
 Хижата разполага със собствен водоизточник с много чиста и студена вода. В услуга на туристите има кухня с електрически и газови уреди за приготвяне на храна.

  


Сайтът на хижа Узана Ви предлага информация за местността и възможните маршрути. Включили сме и информация за създаването и миналото на хижата, която е най-старият туристически обект на Узана, както и снимки от хижата и местността. Надяваме се в скоро време да Ви посрещнем като гости на хижа Узана!На около 30 минути пеша от хижата се намира географският център на България, открит през 1995 г. от президента Ж. Желев. Той е в северния край на поляната край хотел със същото име. Това представлява мястото, от което в четирите посоки има еднакво количество българска територия. 
Над местността Узана се е надвесил връх Исполин, известен на старите хора с името Куруджа. В горната си част той е каменист, което му придава леко алпийски вид и донякъде оправдава името, което му е дадено. Със своите 1524 м. той е първенецът на Шипченска Стара планина. Не се намира на самото било, а малко на юг. Зад него са още няколко по-ниски върхове – Бакаджик, Тузлата (1420 м.) и Чифут (1442 м.). От тях склоновете шеметно се спускат към Казанлъшкото поле и оформят тесни клисури, обрасли с гори.Западно от поляната се намират два други заоблени и обрасли с гори върха – Черната могила и Черни връх. Те са високи между 1350 и 1400 м. 

Тагове

Gabrovska oblast
Hija v Gabrovo
Хижа в Стара планина
Хижа в планината
Hija Stara planina
Габровска област
Хижа местност Узана
Хижа Габрово
Търся хижа Габрово
Noshtuvki Stara planina
Tursq hija Gabrovo
Hija Uzana
Turizum hija
Noshtuvki v Gabrovo
Хижи в България
Туризъм Стара планина
Нощувки в Габрово
Габрово нощувки
Туризъм Габрово
Turizum Stara planina
Hija v planinata
Hija mestnost Uzana
Gabrovo noshtuvki
Turizum Gabrovo
Na planina Gabrovo
Хижа Узана
На планина Габрово
Hiji v Bulgaria

Изпрати запитване

Моля попълвайте данните си коректно за да можем да се свържем с Вас.

Присъединете се към нас за да очаровате Вашите клиенти !